Blaastechniek
Blaastechniek
Blaastechniek is misschien wel een van de moeilijkste onderwerpen van het saxofoongebeuren. Iedereen weet dat de saxofoon op vele verschillende manieren kan klinken. Van hele diep warme tonen tot aan krijsend gepiep. Geen een ander blaasinstrument heeft zoveel flexibiliteit in zijn toon als de saxofoon. Mede door de grote verscheidenheid van materialen, legeringen en mondstukken kun je je saxofoon laten klinken zoals jij het zou willen. Een hele hoop mensen blijven op zoek naar voor hen het ultieme geluid, zonder door te hebben dat ze met bepaalde technieken verder kunnen komen dan het blijven wisselen van mondstukken en saxofoons. Er zijn in principe twee stromingen binnen de saxofoonwereld: klassiek en lichte muziek. Je kunt stellen dat er in de klassieke wereld met een grote precisie en een stevige bijt gespeeld wordt, terwijl over het algemeen in de lichte muziek en met name de Jazz, een opener geluid gewenst is en meer getolereerd wordt. Aan de hand van een aantal voorbeelden zal ik duidelijk proberen te maken hoe je meer uit je saxofoon kan halen door het toepassen van bepaalde technieken. Voor de mensen die lichte muziek willen spelen is dit zeker het proberen waard!
Het mag duidelijk zijn dat wanneer hiermee begonnen wordt, dit bij sommigen zeer deprimerend kan werken en misschien wel de zin en motivatie doen verliezen. Wanneer je de stappen goed zal volgen zal je naar een aantal maanden een ongekend resultaat bereiken.
Allereerst is een goede ademsteun een absoluut vereiste. Dit wil zeggen dat je vanuit je middenrif ademt. Als je op deze manier diep ademhaalt zet je je buik uit, probeer je schouders en borstkast hierbij stil te houden. Je buik en middenrif komen tijdens het inademen naar buiten. Met het uitademen zet je kracht met je buik- en middenrifspieren.
Dit kan je testen door je handen in je zij te zetten. Met de juiste manier van inademen zullen je duimen en vingers naar buiten komen. Mocht dit nog onduidelijk zijn probeer dan eens te hoesten (kuchen) en let er op welke spieren je nu gebruikt, in principe gebruik je hierbij ook ademsteun.
Het volgende punt is de mondzetting. Grote fout die veel mensen maken is dat er te krampachtig en te geknepen gespeeld wordt en daarbij ook nog het mondstuk niet ver genoeg in de mond wordt genomen. Bij een gemiddeld standaard mondstuk kan je zeggen dat je tanden ongeveer 1,5 cm op het mondstuk moeten rusten. Het is dus niet de bedoeling dat je je boventanden op het mondstuk klemt. Je onderlip ligt hierbij tegen je ondertanden aan en een klein gedeelte van de binnenzijde van je lip (dus niet je lipspier) ligt over je ondertanden. Dus nogmaals: je lipspier blijft tegen je ondertanden aan liggen.
Het is belangrijk dat je mondstand tijdens het spelen een natuurlijke houding heeft. Het is dus de bedoeling je de stand van je kaak hetzelfde is als dat je je kiezen op elkaar zet. Het is de bedoeling dat je nu op een zo ontspannen mogelijke manier probeert te blazen. Je kunt dit controleren door voor een spiegel te spelen en te zorgen dat je gelaatsspieren rondom je mond zich niet aanspannen.
De grote truc is nu dat tijdens het spelen je boventanden over het mondstuk kunnen glijden. Dit mogelijk zijn in zowel het lage als in het hoge register. Om je onderlip de juiste spanning te geven en hier een idee van te krijgen kun bijvoorbeeld de F zeggen. Je onderlip zal hierbij licht spannen en je mond staat al praktisch in de goede stand. Probeer op deze manier te spelen en wederom je boventanden over het mondstuk te laten glijden.
Tot slot kan het geen kwaad de keelstand ook nog eens onder de loep te nemen. Het is de bedoeling dat je tijdens het spelen je keel open zet. Dit kun je oefenen door Aaahh te zeggen. Nogmaals dit alles vergt een hoop tijd en geduld maar uiteindelijk zal je versteld staan hoe je geluid aanzienlijk opknapt.
- saxofoonles,saxofoon les, trompetles,trompet les,dwarsfluitles,dwarsfluit les,basgitaarles,basgitaar les,leraar, muziek,docent,Dj,Sax,Saxofoon,freelance,improvisatie,Selmer Conn,Yamaha,Yanagisawa,optreden,muziekles,dj & sax,feest,jazz,jazzcombo,blues