De bouw van de saxofoon
De bouw van de saxofoon
Een saxofoon is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Om te beginnen heb je de body met daarop de kleppen. Daarnaast heb je een losse hals, een mondstuk en natuurlijk het riet. Op de volgende pagina is er een overzicht gegeven van een altsaxofoon met de bijbehorende benamingen.
Het basismateriaal voor de saxofoon is messing. Dit is een mengsel van koper en zink. De meeste saxen die wij kennen worden gepolijst en daarna, om verkleuring te voorkomen, bespoten met een glanzende lak, eventueel met een kleurtje erin. Een andere manier om het messing te beschermen is de sax te verzilveren. Hierbij wordt het messing voorzien van een dun laagje zilver. Een nadeel hiervan is dat het zilver vaak gepoetst moet worden, omdat het snel verkleurd. Een andere optie is de saxofoon vernikkelen. Hierbij wordt de messing voorzien van een laagje nikkel. Dit is een vrij harde laag, waardoor de saxofoon een heel ander geluid krijgt. Tegenwoordig wordt dit weer meer gebruikt, maar dan in combinatie met een zwarte kleur (zwart nikkel).
De meeste saxofoons hebben versieringen op de beker, ook wel gravures genoemd. De gravures worden in de beker gegraveerd en bestaan voornamelijk uit bloemen. Bij aanschaf van een nieuwe sax met gravure betaal je in de meeste gevallen een meerprijs.
Als je een saxofoon helemaal demonteert blijft er alleen de body over. Dit is een kale buis met gaten erin die we toongaten noemen. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen gefelste en ongefelsde toongaten. Bij ongefelste toongaten zijn de randen recht afgewerkt en bij gefelste toongaten zijn de randen rond afgewerkt.
Zoals je op de afbeelding kunt zien zit de body vol met gesoldeerde pilaartjes en strippen. Deze worden gebruikt om de assen en kleppen aan de body te bevestigen. De nieuwere saxen hebben geen strippen meer, maar alleen opgesoldeerde pilaartje. Hierdoor kan de saxofoon optimaal resoneren en wordt het geluid opener. Als je een saxofoon goed bekijkt zul je zien dat de veertje bevestigd zijn in kleine gaatjes die in de pilaartjes zitten. Deze veertje, ook wel naalden genoemd, dienen als tegendruk voor de kleppen, om deze open of juist dicht te houden.
saxofoonles,saxofoon les, trompetles,trompet les,dwarsfluitles,dwarsfluit les,basgitaarles,basgitaar les,leraar, muziek,docent,Dj,Sax,Saxofoon,freelance,improvisatie,Selmer Conn,Yamaha,Yanagisawa,optreden,muziekles,dj & sax,feest,jazz,jazzcombo,blues